Следвайте Гласове в ТелеграмОт години китайските учени се опитват да създадат

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОт години китайските учени се опитват да създадат
Коментари Харесай

Китай се доближава до мечтата за “изкуствено слънце”

Следвайте " Гласове " в Телеграм

От години китайските учени се пробват да основат така наречен „ изкуствено слънце “, т.е. да реализират управляема реакция на нуклеарен синтез. В следващ опит откривателите от азиатската страна се приближиха до таза мечтана цел.

Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) направи забележителна стъпка към основаване на „ изкуствено слънце “. Токамак вид HL-2A е първият, който генерира плазма с ток от повече от 1 милион ампера или 1 MA в усъвършенствано задържане (H-режим), заяви South China Morning Post.

CNNC удостовери сполучливата работа на инсталацията HL-2A в режим на усъвършенствано задържане, при който може да се реализира доста повишение на температурата и плътността на плазмата. Това е основен крайъгълен камък в развиването на следения нуклеарен синтез и съгласно учените може да обезпечи на света безвредна, чиста и на практика неограничена сила.

За разлика от нуклеарното разделяне, употребявано в актуалните атомни електроцентрали, синтезът създава по-малко радиоактивни боклуци. CNNC отбелязва също, че новият реактор сполучливо е преодолял основни механически провокации, свързани с по-голямата отоплителна система и устройството за отклоняване, създадено в Югозападния институт по физика в Чънду (SWIP).

Въпреки това, HL-2A не е първата апаратура, способна да генерира и поддържа извънредно гореща плазма. През април пробният модернизиран свръхпроводящ токамак – тороидално оборудване, предопределено за магнитно ограничение на нажежена плазма за термоядрен синтез – сложи нов връх, поддържайки плазмата съвсем 7 минути.

Учените от цялостен ​​свят работят за основаване на сходни „ изкуствени слънца “, които генерират сила посредством нагряване на водородни атоми до температури над 100 милиона градуса по Целзий, тъй че да се слеят един с различен. Основният проблем е да се управлява този развой, с цел да не се стопи реакторът.

Китай също по този начин интензивно взе участие в плана за интернационален термоядрен пробен реактор (ITER) във Франция в съдействие с Европейския съюз, Индия, Япония, Южна Корея, Русия и Съединените щати. Поднебесната се стреми към енергийна самодостатъчност, а нуклеарната сила играе основна роля в това.

Според Световната нуклеарна асоциация (WNA), Китай е утроил своя нуклеарен потенциал през последното десетилетие. От 2011 година до 2022 година Китай е подал повече патенти за технологии за нуклеарен синтез от която и да е друга страна.

Инфо: technews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР